Drumstokken.

Bron: Bax-music

1.Ik begin net met drummen, welke stokken zijn het beste voor mij? Je komt er pas na verloop van tijd achter welke stokken het beste aansluiten bij je speelstijl. In het algemeen wordt een 5A-model als een echte allrounder en gemiddelde stok beschouwd. Voor jongere drummers is een 7A-model misschien beter geschikt. Deze stokken zijn namelijk ook voor elke muziekstijl te gebruiken, maar zijn iets dunner en passen daardoor makkelijker in kleine handen. We raden aan om met houten stokken met houten tips te beginnen. Maar als je net begint, kan het geen kwaad om eens met verschillende stokken te spelen. Zo merk je vanzelf welk type stok het best bij je speelstijl past. 2. Welke dikte moet ik hebben?

De dikte is vooral afhankelijk van wat je fijn vindt spelen. Daarbij geldt wel: hoe dikker de stok, hoe hoger het volume dat je ermee kunt produceren. Speel je graag stevige muziek, kies dan voor wat dikkere stokken. Als het juist licht en luchtig moet klinken, neem dan een dun model. Als je verschillende muzieksoorten wilt spelen met dezelfde drumstokken, kun je het best een paar met een gemiddelde dikte kiezen. Je kunt kijken naar de exacte diameter van een stok, maar fabrikanten gebruiken meestal een standaard-combinatie van cijfer + letter die samen een dikte en lengte aangeven. Hierbij is een 5A een gemiddeld model, 5B iets dikker en de 2B nog dikker. Een 7A-model is juist iets dunner.

3. Voor welke houtsoort kan ik het beste kiezen? De meeste drumstokken zijn gemaakt van hickoryhout. Deze houtsoort zit mooi in het midden als het gaat om duurzaamheid, gewicht en het doorgeven van trillingen. Je kunt ook kiezen voor esdoornhout: dat is lichter en daardoor meer geschikt voor licht spel. Maar dit zal sneller versplinteren, wat je dan weer niet zult hebben met eikenhout. Die houtsoort is dan wel weer zwaarder en levert daardoor meer volume. Je kunt ook kiezen voor aluminium; deze stokken zijn extreem duurzaam en zelfs te voorzien van nieuwe onderdelen. 

4. Welke tip (punt) moet ik kiezen? De vorm en het materiaal van de tip kun je het best kiezen op basis van de muziekstijl die je het meeste speelt. Houten tips zijn de standaard, maar deze zijn er in verschillende vormen. De vorm bepaalt hoeveel contact er is met de vellen en de bekkens. Een ovale tip heeft een groot oppervlak en is daardoor voor de meeste stijlen te gebruiken. Een ronde tip heeft een klein contactoppervlak en daardoor een lichte, heldere klank. De barrelvorm is groter, levert meer volume en een duidelijke articulatie. Deze vorm wordt veel gebruikt voor marsmuziek. De druppelvorm zit tussen een barrel- en ovaalvorm in qua volume en volheid van klank. Je kunt ook kiezen voor een ander materiaal: nylon. Deze tips geven een bijzonder lichte klank, met name bij het bespelen van bekkens.

5. Waarom zou je kiezen voor een signature stok?

Bekende drummers werken vaak samen met een stokkenfabrikant om een uniek paar te ontwikkelen. stokken

Hierbij wordt gekeken naar lengte, dikte, materiaal en tipvorm. Met zo’n paar stokken kun je natuurlijk niet gelijk even goed drummen als die bekende drummer, maar het is wel een begin. Kijk hierbij wel naar de eigenschappen van de stok. Hiermee kun je eventueel zoeken naar een stok die er veel op lijkt, maar net anders is op de punten die je belangrijk vindt. > 7A-stokken