Skinny-ing

Snap..... een geluid wat je als Djembe speler niet prettig in de oren klinkt. Een kapot vel is niet tof! Abrupt wordt je geforceerd om afscheid te nemen van de sound waar je meestal hard en lang aan hebt gewerkt.

En dan nu..... uiteraard een nieuw vel erop en door!

Omdat dit niet voor iedereen een alledaags klusje is leg ik je in 10 stappen uit hoe je te werk kan gaan.

1. Touw en vel eraf

Lijkt een logische stap maar toch hoor ik nog vaak dat men probeert een gaatje te repareren met bijvoorbeeld kit of kauwgum. Zet er alsjeblieft gewoon geheel nieuw vel op dan kun je meestal weer een paar jaar vooruit.

2. Inspecteer de ketel

Ook dit wordt weleens vergeten. Nu het vel er toch vanaf is, is het ideale moment om de staat van het hout te inspecteren. Niet alleen op beschadigingen barsten en eventueel rotte plekken, maar ook op diertjes etc die zich in het hout hebben gevestigd.

3. Voorbereiden vel

Laat je nieuwe djembe-vel in een badje met water weken tot dat hij helemaal soepel is. Het spreekt voor zich dat dunne vellen korter nodig hebben om soepel te worden dan dikkere (behaarde) of koeienvellen.

4. Onderste ring

Ik leg het vel nat op de tafel met de haar / speel kant omhoog. Leg de onderste ring daar op. Maak nu gaatjes aan de rand van het vel en gebruik een touw om de randen over de onderste ring naar binnen te houden. Doe dit niet te strak, dan komt de onderste ring straks al een klein beetje onder de speelrand van de djembe waardoor je de 1e weken geen last hebt van de ringen tijdens het spelen.

5. Bovenste ring

Voordat je verder gaat met de bovenste ring inspecteer je eerst de lusjes. Zie je schade dan is het verstandig dit eerst te herstellen. Plaats de bovenste ring met de lusjes naar beneden op de onderste ring. Zorg ervoor dat er geen grote plooien tussen de ringen zitten. De laatste plooitjes kun je er later ook nog tussenuit halen.

6. Het vel bevestigen.

Leg vervolgens de twee ringen en vel tegelijk op de Djembe. Indien de ketel niet meer mooi rond is leg je de rug van het vel op de langste diameter van de ketel. Omdat in de rug (herkenbaar aan een meestal donkere streep) de minste rek in het vel zit komt op deze doorsnede de meeste druk op te staan. Hierdoor voorkomen je dat de Djembe verder vervormt. Vervolgens keer je alles om zodat de Djembe ondersteboven op de tafel staat. Met het vel aan de onderkant.

7. Bevestig het touw.

Ook nu weer. Inspecteer eerst het touw voordat je het plaatst. Verwijder knopen en gebruik alleen soepel touw met een kern. Maak aan een kant een lusje met knoop. Met de andere kant begin je nu te rijgen. Zo houd je als je straks rond bent een bevestigingslusje over voor het touweinde. Het rijgen terwijl de Djembe ondersteboven staat, helpt je om het vel recht op de Djembe te houden. Rijg eerst losjes. Als je rond bent kun je met de hand het touw wat meer aantrekken. Zorg er hierbij voor dat de ring aan de stam recht blijft zitten.

8. Rechtzetten van het vel.

Draai de Djembe om met het vel naar boven. Nu kun je zien of het vel recht zit. Mocht het een klein beetje scheef zitten dan kun je aan de kant dit te hoog zit het touw wat strakker aantrekken. Zodat je dit wat corrigeert.

9. Afwerking rand

Afhankelijk van hoe je de rand wilt afwerken kun nu het touwtje waarmee je het vel over de onderste ring hebt vastgezet losmaken en het vel eventueel naar de buitenkant om de rand heen slaan (zie foto). Wil je hem later kort afknippen dan vind ik het makkelijker om de rand omhoog te laten staan terwijl het droogt. Wil je de rand opgerold afwerken op de bovenste ring dan knip je deze nu het nog nat is op ongeveer 3cm af. Rol het zijwaards naar binnen en duw het een beetje aan. Vaak blijft het vanzelf zitten.

10. Drogen en spannen

Zorg ervoor dat het vel goed droog is voordat je met kracht gaat spannen. In de volle zon droogt het vel binnen een paar uur, maar aan de ringen blijft het vaak nog lang vochtig. Ik laat ze daarom minimaal een week staan op een droge warme plek. Niet de badkamer of garage dus! Gebruik daarna een spanner om het vel door te spannen tot het de gewenste klank geeft. Mijn ervaring is dat de de eerste maanden regelmatig nog moet bij spannen.

11. Knopen

Als je je vel strak staat kun je later met het knopen van het touw de klank van je Djembe verder naar jouw smaak aanpassen. Wat de beste knoop techniek is zal ik je in een ander blog uitleggen.

#AfricaMusic #djembe #djembevel #velvervangen