De 'helende' werking van Trommelen...

Trommelen of djembé spelen is een vorm van menselijke expressie zoals praten, welk heel waarschijnlijk al lang bestond voor de mensen de capaciteit ontwikkelden om hun lippen, tong en stembanden te gebruiken als communicatie.

Het eerste geluid dat we ooit hoorde terwijl we in onze moeders buik zaten, was het kloppen van het hart en het ritme van haar ademhaling. Ongeacht ons ras, geslacht, religie of geloofssysteem, deze zelfde ervaring bestaat voor alle menselijke wezens.

Wanneer beginners voor het eerst geïntroduceerd worden in het drummen, zeggen ze vaak ‘ ik heb geen ritmegevoel’, in een poging om zichzelf te verexcuseren voor hun ingebeelde ontoereikendheid.

 

De waarheid is: we hebben allemaal ritme!

Ritme is onze natuurlijke erfenis. Het leeft in onze lichamen, in onze harten, onze ademhaling. Het leeft in de vibratie van atomen, de cyclus van de seizoenen, het tikken van de klok, de orbit van de aarde. Er is geen stuk van de creatie dat zonder ritme is!

Drummen is een handeling dat wereldwijd bestaat en in elke cultuur geïntegreerd is. Het wordt al eeuwen gebruikt bij rituelen, ceremonies, communicatie, rites, muziek, dans, viering, genezing, culturele evenementen en het versterken van eenheid.

Drumtherapie is een eeuwenoude aanpak dat gebruik maakt van ritme om genezing en zelfexpressie te brengen. Drumtherapie is een prachtige holistische genezingstechniek dat sociale barrières neerhaalt, het gevoel van vrijheid in expressie promoot, non-verbale communicatie, unieert, vrede en extase. Van de sjamanen uit Mongolië tot de Minianka genezers uit West-Afrika, therapeutische technieken worden al duizenden jaren gebruikt bij het creëren en onderhouden van fysieke, mentale en spirituele gezondheid.

 

Meer lezen van dit artikel Klik hier